I.: PRAKTINĖS ŽINIOS/SVEIKATA # D.: APIE NUGAROS SKAUSMĄ # RED.P.<9017> 2023-11-07

I.: PRAKTINĖS ŽINIOS/SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO

 

(RED.P.)

9017

D.: APIE NUGAROS SKAUSMĄ

PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS

2023-11-07

Šaltinis: 2023 METŲ KALENDORIUS

Nugaros skausmas

Nugaros skausmas gali atsirasti nepatogiai keliant sunkų daiktą, nėštumo metu didėjant svoriui, atliekant neįprastą judesį ar patyrus traumą. Nugarą gali staiga pradėti skaudėti ir smarkiai peršalus ar patyrus didelį stresą. Pajutus ūmų nugaros diegimą, patariama patogiai atsigulti, išgerti skausmą malšinančių preparatų ir vengti bet kokių judesių, sukeliančių skausmą. Ant skaudamos vietos galima uždėti į rankšluostį suvynioto ledo, kuris mažina patemtų nugaros raumenų paburkimą, arba išmėginti šildomąjį kompresą

Skausmui šiek tiek atlėgus, reikėtų apsilankyti pas bendrosios praktikos gydytoą, gydytoją neurologą, nes tik specialistas gali nustatyti skausmo priežastį ir paskirti gydymą.

Kadangi senyvo amžiaus žmonėms tarpslanksteliniai diskai sukaulėja ir rečiau įtrūksta, nugarą jiems dažniausiai skauda ne dėl diskų pakitimų, bet dėl stuburo kanalo susiaurėjimo, kurį dažniausiai sukelia lėtai besiformuojančios didelės stuburo slankstelių ataugos. Dėl to žmogus paprastai linksta į priekį ar metasi į kuprą.

Vyresnio amžiaus žmonėms net mažiausias krūvis gali sukelti apatinės nugaros dalies skausmą, nes senstant tarpslanksteliniai diskai praranda elastingumą, o stuburą fiksuojantys raumenys silpsta.

##

(B. d.)

Related posts