I. ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS # D.: APIE 2023-2024 METŲ MOKINIŲ PASIEKIMŲ PATIKRINIMŲ AKTUALIJAS # RED.P.<9121> 2023-11-17

I. ELEKTRĖNŲ KRAŠTO AKTUALIJOS

ROMUALDO ČERNECKIO

(RED.P.)

9121 

D.: APIE 2023-2024 METŲ MOKINIŲ PASIEKIMŲ PATIKRINIMŲ AKTUALIJAS

Informacijos šaltinis:

Portale paskelbta: 2023-11-17

Aktuali šaltinio informacinė medžiaga: 

2023 – 2024 metų Nacionalinių mokinių pasiekimų patikrinimų (e. NMPP) aktualijos

2023-11-15

Pastaruosius aštuonerius metus Elektrėnų savivaldybės administracija inicijavo ir dalyvavo nacionaliniuose mokinių pasiekimų patikrinimuose (toliau – NMPP). 2023-2024 mokslo metų nacionaliniuose mokinių pasiekimų patikrinimuose dalyvaus visi mokiniai, kurie mokosi pagal pradinio ar pagrindinio ugdymo programą (išskyrus besimokantį pagal pradinio ar pagrindinio ugdymo individualizuotą programą). Nacionaliniai mokinių pasiekimų patikrinimai bus organizuojami ir vykdomi vadovaujantis Nacionalinių mokinių pasiekimų patikrinimų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministro 2017 m. sausio 4 d. įsakymu Nr. V-6 „Dėl Nacionalinių mokinių pasiekimų patikrinimų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašo patvirtinimo“ ir Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministro 2023 m. rugsėjo 6 d. įsakymu Nr. V-1173 patvirtintu 2023–2024 mokslo metų Nacionalinių mokinių pasiekimų patikrinimų tvarkaraščiu ir vykdymo būdu.

1. Nacionalinių mokinių pasiekimų patikrinimų paskirtis yra suteikti objektyvios informacijos mokyklai, mokiniams ir mokinių tėvams (globėjams, rūpintojams) apie mokymosi pasiekimus.

2. 2024 metais bus organizuojami šie NMPP:

2.1. 4 klasių skaitymo ir matematikos;

2.2. 8 klasių lietuvių kalbos ir literatūros (skaitymo) bei matematikos.

3. NMPP bus vykdomi elektroniniu būdu, kai mokiniai nustatytu NMPP metu dalyvauja mokykloje ir naudodami informacines komunikacijos technologijas NMPP užduotis atlieka elektroninėje erdvėje.

2023–2024 MOKSLO METŲ NACIONALINIŲ MOKINIŲ PASIEKIMŲ PATIKRINIMŲ TVARKARAŠTIS IR VYKDYMO BŪDAS

Pasiekimų patikrinimas Data Pradžia Vykdymo būdas
1. 4 klasių skaitymas
1.1. I srautas 2024 m. sausio 23 d. 9 val. Elektroninis
1.2. II srautas 2024 m. sausio 23 d. 11 val. Elektroninis
2. 4 klasių matematika
2.1. I srautas 2024 m. sausio 30 d. 9 val. Elektroninis
2.2. II srautas 2024 m. sausio 30 d. 11 val. Elektroninis
3. 8 klasių lietuvių kalba ir literatūra (skaitymas)
3.1. I srautas 2024 m. vasario 6 d. 9 val. Elektroninis
3.2. II srautas 2024 m. vasario 6 d. 11 val. Elektroninis
4. 8 klasių matematika
4.1. I srautas 2024 m. vasario 27 d. 9 val. Elektroninis
4.2. II srautas 2024 m. vasario 27 d. 11 val. Elektroninis

4. NMPP užduotys yra vertinamos automatiškai.

5. Mokinys, besimokantis pagal individualizuotą programą, gali dalyvauti NMPP, jeigu dėl dalyvavimo NMPP mokinio tėvai (globėjai, rūpintojai) sutinka.

6. Mokiniui, turinčiam specialiųjų ugdymosi poreikių, NMPP užduoties forma ir vykdymo instrukcija gali būti pritaikomos taip, kaip mokykloje yra susitarta dėl ugdymo pritaikymo, atsižvelgus į nustatytus mokinio specialiuosius ugdymosi poreikius, mokinio ir pedagoginės psichologinės tarnybos išvadas ir rekomendacijas. Užduočių formas Nacionalinė švietimo agentūra pritaiko pagal technines specifikacijas / kriterijus.

7. Dėl sveikatos būklės ar dėl kitų svarbių, mokyklos vadovo pateisintų priežasčių mokinys nuo NMPP gal būti atleidžiamas arba jam sudaromos NMPP vykdymo nuotoliniu elektroniniu būdu sąlygos. Prašymą dėl NMPP vykdymo nuotoliniu elektroniniu būdu sąlygų sudarymo arba atleidimo nuo NMPP mokinio tėvai (globėjai, rūpintojai) pateikia mokyklos vadovui.

8. Mokiniai, vykdytojui paskelbus NMPP vykdymo pradžią, pradeda elektroninį testą ir perskaito elektroninio testo instrukciją. Elektroninio testo atlikimo laikas pradedamas skaičiuoti nuo to momento, kai mokinys baigia skaityti elektroninio testo instrukciją ir atveria pirmąją elektroninio NMPP užduotį. Elektroninėms užduotims atlikti skirtas laikas matomas kompiuterio lango viršuje. Atlikdami užduotis mokiniai gali laisvai ir nuosekliai pereiti nuo vienos NMPP užduoties prie kitos, prireikus praleisti užduotį ir prie jos grįžti vėliau.

9. Mokiniai atlikdami paskutinę užduotį pamatys perspėjimą, kad gali grįžti ir pasitikrinti savo atsakymus, jeigu reikia, gali juos pataisyti arba gali baigti atlikinėti užduotis ir paspausti mygtuką meniu juostoje (dešinėje pusėje apačioje) „Baigti darbą“.

10. Mokiniai atlikdami užduotis gali naudotis juodraščiais (tai bus baltas popieriaus lapas). Atlikdami NMPP užduotis negali papildomai naudotis internetu. Atlikdami matematikos užduotis skaičiuoklėmis naudotis negali.

11. Svarbu, kad mokiniai, atlikę visą elektroninį testą, būtinai paspaustų mygtuką meniu juostoje (dešinėje pusėje apačioje) „Baigti darbą“.

12. Mokiniai, atlikę NMPP užduotis, kompiuterio ekrane iš karto matys surinktų taškų sumą. Detalesnė individuali mokinio NMPP rezultatų ataskaita, kurioje kiekvieno mokinio surinkta taškų suma pagal vertinimo instrukciją priskirta pradinio ir pagrindinio ugdymo bendrosiose programose įvardytiems pasiekimų lygiams, pateikiama mokyklai. Individuali mokinio NMPP rezultatų ataskaita pateikiama mokiniui ir jo tėvams (globėjams, rūpintojams), už ataskaitos pateikimą atsako mokykla.

13. NMPP rezultatai mokykloms ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo NMPP vykdymo datos skelbiami NECIS sistemoje ir perduodami Mokinių registrui.

14. Nacionalinės švietimo agentūros demonstracinėje testavimo sistemoje BETA (prisijungimo adresas https://beta.etestavimas.lt/) skelbiamos pavyzdinės NMPP užduotys.

Kitą kartą šalies lygio užduotis jau turėsite atlikti dalyvaudami pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinime, tarpiniuose patikrinimuose ir laikydami brandos egzaminus. Taigi šie duomenys yra itin svarbūs ir reikalingi kiekvienam mokiniui ir jį mokančiam mokytojui.

Atkreipiame dėmesį, kad testavimo rezultatai naudojami duomenimis pagrįstiems sprendimams priimti ir bendradarbiavimui visais lygmenimis siekiant ugdymo kokybės.

Informaciją apie pasiekimų patikrinimus gali suteikti Jūsų mokytojas, mokyklos direktoriaus pavaduotojas ugdymui, mokyklos direktorius.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė, atsakinga už pasiekimų patikrinimus, – Lina Viktoravičienė (tel. (8 528) 58 069, el. p. lina.viktoraviciene@elektrenai.lt).

Elektrėnų savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus

vyr. specialistė Lina Viktoravičienė

Related posts