I.: SVEIKATA/PRAKTINĖS ŽINIOS # D.: APIE MIEGO APNĖJĄ I # RED.P.<9132> 2023-11-18

I.: SVEIKATA/PRAKTINĖS ŽINIOS

ROMUALDO ČERNECKIO

 

(RED.P.)

9132

D.: APIE MIEGO APNĖJĄ I

PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS

2023-11-18

Šaltinis: 2023 METŲ KALENDORIUS

Miego apnėja – pavojinga liga

I

Jei sergate miego apnėja, kartais miegant ima ir sustoja kvėpavimas – tai gali trukti net daugiau nei minutę. Sustojus kvėpavimui ima trūkti deguonies, o tai ypač pavojinga smegenims, širdžiai ir imuninei sistemai.

Miegas mūsų kūną gydo milijonus kartų geriau nei vaistai. Suaugusieji sveiksta ne dirbdami dieną, o miegodami, vaikai auga ne bėgiodami krepšinio aikštelėje, o gilaus miego fazėje, kai išskiriamas augimo hormonas.

Šią gilaus miego fazę gali sutrikdyti pavojinga liga, vadinama apnėja. Jei sergama apnėja, miegant kartais sustoja kvėpavimas, o tai gali tęstis 10 sekundžių ar daugiau, kartais – daugiau nei minutę.

Miegant kūnas atsipalaiduoja. Atsipalaiduoja ir ryklės raumenys – jeigu jie yra paburkę, ko gali užtekti, kad ryklė visiškai užsidarytų, o oras į kūną nebepatektų.

Nutrūkus kvėpavimui įvairiuose organuose ir audiniuose ima trūkti deguonies – dėl to ypač nukenčia smegenys, širdis ir imuninė sistema. Aponėja kankina ne tik antsvorio turinčius asmenis – su šia liga susiduria ir daug lieknų žmonių.

##

B.d.

Related posts