I.:PRAKTINĖS ŽINIOS
ROMUALDO ČERNECKIO
(RED.P.)
11169
D.:APIE GRYBUS
PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS
2024-09-05
Šaltinis: 2024 METŲ KALENDORIUS
##
KAIP PARUOŠTI GRYBAI LENGVIAU VIRŠKINAMI
Marinuotų, sūdytų ir kitomis panašiomis technologijomis perdirbtų grybų maistinė vertė mažėja. O štai džiovintų grybų maistinė vertė beveik nesiskiria nuo šviežių. Tačiau tiek džiovinant, tiek kitais būdais ruošiant grybus svarbu žinoti, kaip teisingai juos paruošti.
Grybai, ruošiami riebaluose (su grietine, spirgučiais) virškinimo sistemai gali tapti per dideliu iššūkiu.
Reikėtų vengti grybus gaminti su grietinėlės ar pieno padažais, nes pienas kuriam laikui pristabdo baltymų virškinimą. Grybus geriausia gaminti su šviežiomis ar švelniai patroškintomis daržovėmis ir sudėtiniais angliavandeniais.
Grybus tinka valgyti su bulvėmis, virtomis kartu su lupenomis, rytine grūdų koše, rudaisiais ryžiais ar viso grūdo makaronais, tokie deriniai bus sotūs ir išvengsite apsunkinimo. O baravykai puikiai tinka net ant sumuštinio.
Reikia įsiminti, kad grybai labai greitai genda, net geriausiais grybais galima apsinuodyti, jei jie surinkti per lietų ir neišvirti per 8-9 val. nuo surinkimo ir buvo laikomi šiltai. Po pasikartojančių šalnų surinktais grybais taip pat galima apsinuodyti.
##
##