I.:PRAKTINĖS ŽINIOS/SVEIKATA
ROMUALDO ČERNECKIO
(RED.P.)
13306
D.:APIE VITAMINĄ D MAISTE
I
PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS
2025-05-02
Šaltinis: 2025 METŲ KALENDORIUS
##
MAISTO PRODUKTAI, TURINTYS DAUG VITAMINO D
I
Vitaminas D yra labai svarbus riebaluose tirpus vitaminas, reikalingas mūsų organizmui, kad palaikytų kalcio kiekį kraujyje. Šis vitaminas taip pat atlieka labai svarbų imuninės sistemos vaidmenį ir yra labai svarbus osteoporozės, vėžio, depresijos, diabeto ir nutukimo prevencijai.
Lašiša yra puikus baltymų, omega-3 riebalų rūgščių ir vitamino D šaltinis. Geriausia rinktis laukinę lašišą ir valgyti ją šviežią ar termiška apdorotą keptuvėje ar orkaitėje. Jei norite pigesnio ir paprastesnio varianto, rinkitės konservuotą laukinę lašišą.
Vaivorykštinis upėtakis. 100 g kepto vaivorykštinio upėtakio užtikrina daugiau nei 100 proc. vitamino D paros normos. Be to, vaivorykštinis upėtakis turi ir kitų vitaminų, mineralų bei baltymų. Visi vaivorykštiniai upėtakiai, parduodami parduotuvėse, yra užauginti žuvininkystės ūkiuose, todėl turi mažiau gyvsidabrio nei laukinės žuvys. Jei ieškote laukinės alternatyvos, rinkitės menkę.
##
##