Kovo 8-oji ir Lietuva: Emos Goldman fenomenas

Tarptautinių ir krašto įžvalgų skyrelio vedėjas Giedrius Grabauskas (Kaunas)  

Kovo 8-oji ir Lietuva: Emos Goldman fenomenas

Neseniai tradiciškai atšventėme gražią ir prasmingą Tarptautinę moters dieną. Džiugu, kad Lietuvoje ji plačiai minima. Tai logiška, kadangi nepaisant kai kurių žmonių burbėjimo, ta švente žmonės džiaugiasi įvairiuose kraštuose: tiek kaimyninėse Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, tiek ir Čekijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, kitur.

Pravartu žinoti, jog populiarinant Tarptautinę moters dieną daug padirbėjo ir iš Lietuvos kilusi, JAV, Rusijoje, Čekijoje, Prancūzijoje, Kanadoje gyvenusi žymi rašytoja, moterų teisių gynėja, anarchizmo ideologė Ema Goldman.

Ji gimė 1869 m. birželio 17 dieną Kaune. Pirmuosius aštuonerius metus gyveno mieste, o po to buvo išsiųsta mokytis į tuometinį Kenigsbergą (dabartinį Kaliningradą, Lietuvoje dažnai įvardijamą kaip Karaliaučių). Ten baigusi pradžios mokyklą, grižo į Kauną. Bet po metų Goldmanų šeima išsikėlė į Peterburgą, kur Ema susipažino su kairiosios krypties literatūra, pavyzdžiui, perskaitė Nikolajaus Černyševskio knygą ,,Ką daryti?”.

Kai jai sukako 17 metų, kartu su vyresniąja seserimi Elena išvyko į JAV. Ten apsigyveno Ročesterio mieste bei įsidarbino tekstilės fabrike. Po kelerių metų E. Goldman susituokė su gamyklos meistru Jakovu Keršneriu ir gavo JAV pilietybę.

Neužilgo išsiskyrusi su vyru, pradėjo naują savo būties etapą apsistodama įvairiuose JAV miestuose, rašydama straipsnius, knygas, aktyviai organizuodama įvairias akcijas ir piliečių susibūrimus, dalyvaudama Gegužės 1-osios demonstracijose, taip pat 1908 m. pirmojo Tarptautinės moters dienos minėjimo Niujorke rengime (1908 m.), o vėliau aktyviai tą šventę propaguodama.

1917 m. rudenį Ema Goldman buvo areštuota ir kartu su daugeliu kitų kairiųjų aktyvistų, literatų, žurnalistų, profsąjungų veikėjų  uždaryta į kalėjimą. Po dviejų metų ją paleido, bet už mėnesio vėl suėmė ir 1919 m. gruodį iš JAV deportavo į Rusiją.

Goldman keletą metų gyveno Rusijoje, po to neilgai Latvijoje, Švedijoje, Čekijoje, vėliau persikėlė į Prancūziją. 1928 m. persikėlė į Kanadą, kur 1940 m. mirė.

Ema pragyveno ilgą ir spalvingą gyvenimą, buvo tikra moterų teisių gynėja, darbo žmonių interesus gynusi kairioji aktyvistė, daugelio knygų autorė.

Prisiminkime ir gerbkime šią iškilią moterį.

Related posts