PAMĄSTYMAI APIE POLITIKŲ DRAUGYSTES IR INTERESUS

ALGIMANTAS ADOMAITIS,  www.dirst.lt vietos politikos apžvalgininkas 

PAMĄSTYMAI APIE POLITIKŲ DRAUGYSTES IR INTERESUS

Kad politikai visada turi interesų – nepasiginčysi. Tik gaila, kad dažniausiai jie asmeniniai. Kaip visuomeniniai, lyg miglose, tepasirodo priešrinkiminiu laikotarpiu, tačiau po balsavimų tas rūkas greitai išsisklaido.

Politikų draugystė, žinoma, tema įdomesnė. Čia dar kaip ir kokiu kampu pažiūrėsi? Vieni savo bendražygių neužmiršta jokiomis aplinkybėmis, blogiausiu atveju bent dėl akių deklaruoja jiems pagarbą, kiti vadovaujasi žinomo kino filmo parafraze, kad nuvaryti arkliai nušaunami.

Kartais bičiulystes su rūpimais dalykais jie bando suderinti. Tačiau dažniausiai tai nepavyksta. Labai jau daug šioje vietoje dedamųjų. Tai ir asmeniniai bei viešieji interesai, idealai bei jų nebuvimas, bendražmogiškosios vertybės ir ne visai, požiūris į šeimą ar laisva šios temos interpretacija, intravertas tu ar ekstravertas ir dar daugybė kitų tik homo sapiens būdingų stiprybių bei silpnybių. Tačiau pati lipniausia ir didžiausia pagunda politikui, pasiekusiam kažkurios tai valdžios olimpą, yra galimybė valdyti finansinius srautus. Net nebūtinai pastaruosius nukreipiant tik į savo mašną. Svarbiausia – toks galimumas yra. 

Šiuos pamąstymus sukėlė pastarojo meto savivaldybės valdžios olimpo zaslanų perstumdymas. Pašto pagalba laimėjęs rinkimus, meras kardinaliai keičia politinius draugus. Apie konservatorių prisiplakimą prie valdančiųjų sunku ką nors pasakyti. Vargu, ar tai lėmė naujai paskirto administracijos direktoriaus pavaduotojos Ingos Kartenienės paskyrimas. Juk šis postas net už mero padėjėjo ar patarėjo vietą mažiau reikšmingas bei įtakingas Tuo tarpu politiniai konservatorių dividendai savivaldybėje per šią kadenciją kažin ar nuo to padidės. Greičiau – atvirkščiai. Kad atsisakyta socialdemokratų draugijos, maždaug aišku. Vietiniai pabandė parodyti, kad jie taip pat turi savo nuomonę ir ne visada linkę vykdyti krašto kunigaikščio įnorius. Žinant pastarojo požiūrį į tokius išsišokimus, šito galėjo ir užtekti. Tuo labiau, kad tie patys socialdemokratai šalies valdžios viršūnėse išgyvena ne pačius geriausius laikus. Kas kita gali būti po 2020 m. Seimo rinkimų. Gal gi ne be reikalo savivaldybės socialdemokratai neapsiskelbė esą opozicijoje?…

Bet įdomiausia, kodėl neįtiko senas bendražygis Virginijus Pruskas? Juk kažkuriuo tai laiku jis buvo įvardijamas kaip vienintelis liberalų vairo savivaldybėje perėmėjas. Kas atsitiko? Gal per daug laisvai reiškė savo nuomonę? Tuo ypač verčia tikėti minimo bendraminčio atsistatydinimas iš Elektrėnų komunalinio ūkio valdybos pirmininko pareigų. Įstaigos, kuri generuoja pagrindinius finansinius srautus savivaldybėje, kurioje su solidžiais atlyginimais priglaudžiami liberalų draugužiai, dėl vienų ar kitų priežasčių netekę postų. Sklinda gandas, kad V. Pruskas reiškė nepasitenkinimą nepakeičiamo savivaldybės administracijos Ūkio plėtros ir investicijų skyriaus vedėjo Virgaudo Šimkūno nevienareikšmiškai  vertinama veikla?… 

Nepanašu, kad neatitiko ideologinės, bendražmogiškosios, šeimos ar kitos nuostatos. Dažnai vyrų draugystė pasibaigia, kai tarp jų įsiterpia moteris. Bet tuo nesinorėtų tikėti: juk pas mus ne Prancūzija, tad tokių tradicijų lyg ir neturime.

Lieka viena dažniausiai pasitaikanti priežastis, kai susipykstama politikoje. Tai požiūrio į finansinius srautus neatitikimas.

Bet gal V. Pruskas numatytas permesti iš pieno į grietinėlę? Juk V. Šimkūnas ruošiasi į pensiją?…

Related posts