DIRST: SUSIPAŽINKIME. AŠ ESU ANDRIUS ŠIMKUS

Andrius Šimkus, VMM akordeono mokytojas 

DIRST: SUSIPAŽINKIME. AŠ ESU ANDRIUS ŠIMKUS

 2019 – 06 – 10

Apie savo mokslo metus

Esu žemaitis. Gimiau 1976 m. Biržuvėnų kaime (Telšių r.). Po dešimtmečio Telšių muzikos mokykloje pradėjau mokytis groti akordeonu. 1992 – siais įstojau į Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatoriją, o 1997 m. – į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (LMTA). 2004 m. LMTA baigiau bakalauro studijas lektoriaus G. Smolsko klasėje. Toliau siekiau žinių profesoriaus E. Gabnio klasėje ir 2006 – siais įsigijau pedagogo magistro laipsnį.

Studijų metais su įvairiais ansambliais aktyviai koncertavau, dalyvavau respublikiniuose bei tarptautiniuose konkursuose, kuriuose tapau diplomantu ir laureatu. 2004 m. Italijoje Lanziano mieste vykusiame akordeonistų konkurse buvau pripažintas laureatu solistų kategorijoje.

Šiuo metu groju solo elektrononiu ,,ROLAND“ akordeonu įvairių autorių prancūzišką, lietuvišką, džiazo stiliaus pramoginę muziką. Muzikuoju duete su smuikininke Irena Belickiene, akompanuoju vokalistei Sandrai Stasiūnaitei Luskevičienei. Paskutiniu metu turiu paruoštą programą su džiazo dainininke Urte Dorotėja Paliukaite.

Mano muzikos instrumentų meistro kelias

Dar studijų laikais Vilniaus konservatorijoje susidomėjau muzikinio instrumento akordeono tobulinimu, kadangi iškildavo įvairių jo gedimų, derinimo problemų. Pirmuosius remonto bandymus lydėjo sėkmė. Kolegos, dėstytojai, tai pastebėję, kreipdavosi pagalbos.

Savo oficialųjį muzikos instrumentų meistro kelią pradėjau 1997 m., išvykęs stažuotis į ,,Weltmeister“ akordeonų gamyklą Klingentalio mieste (Vokietija). Ten pasisėmęs patirties, jau daugiau nei 20 metų derinu, tvarkau, tobulinu ne tik šiuos muzikinius instrumentus, bet ir pianinus, fortepijonus.

Vievio meno mokykloje jau įgijau akordeono pedagogo patirtį 

Nuo 2018 m. rugsėjo Vievio meno mokykloje (VMM) pradėjau mokyti vaikus muzikavimo akordeonu paslapčių. Per pirmus mokslo metus  pasiekiau neblogų rezultatų. Pavyzdžiui, su mokinėmis Ieva Sužiedėlyte ir Orinta Dikinyte dalyvavau įvairiuose festivaliuose, koncertuose, kituose renginiuose. Orinta VMM konkurse – festivalyje ,,Laisvės šokis“ tapo laureate. Neatsiliko ir pirmus metus groti akordeonu besimokančios Kamilė Šimkevičiūtė  bei Joana Kučinskaitė, pasirodžiusios jau ne viename mokyklos renginyje, taip pat dalyvavusios mano surengtoje edukacinėje popietėje „Akordeono meno istorija ir dabartis“. Su didžiausia viltimi žvelgiu į jauniausius mokinukus Danielių bei Luką, kurie žengia pačius pirmuosius žingsnius į akordeono muzikos pasaulį.

Amatų ir muzikavimo dieną koncertavau 

Birželio 7 – ąją VMM vyko ,,Amatų ir muzikavimo diena“, kur pristačiau savo muzikinę programą ,,Pažintis su akordeonu“. Renginio metu grojau kartu su smuikininke Irena Belickiene, o mano mokinė Ieva Sužiedėlytė atliko S. Bechet ir S. Kohaly kūrinius ,,Mažoji gėlelė“ bei ,,Pašėlusi medžioklė“.

Šventės pabaigą vainikavo mano organizuotas koncertas, kuriame skambėjo improvizacijos su smuikininkėmis Irena Belickiene ir VMM mokytoja Rima Lukoševičiene.

Related posts