BŪTIS: KŪRYBA # ROMUALDO ČERNECKIO PUSLAPIS <83> EPIZODAI IV PABRADĖJE / VILNIUJE # 2020 – 12 – 07

BŪTIS: KŪRYBA

ROMUALDO ČERNECKIO

 83

EPIZODAI IV

ROMUALDAS ČERNECKIS, www.dirst.lt 

2020 – 12 – 07

Pabradėje / Vilniuje

Namas prie upės

Kažkurį laiką mūsų šeima kartu su močiute gyveno Pabradėje. Iš to vaikystės laikotarpio teprisimenu dviaukštį medinį namą, kuris buvo dažytas mėlyna spalva ir stovėjo prie Žeimenos, bei maudynes švariuose upės vandenyse.

Vilniuje baigiau pirmąją klasę

Atmintyje išliko ir kai kurie vaikystės laikotarpio epizodai Vilniuje. Tada gyvenome Verkių gatvėje šalia karinio miestelio dviaukščių geltonų namų kvartale. Ten pradėjau lankyti mokyklą ir baigiau pirmąją klasę. Draugavau su mergaite Violeta ir berniuku Redu. Deja, vėliau ilgame sudėtingame būties kelyje mes nebesusitikome.

Už mūsų namų kvartalo netoli buvusio kinoteatro „Tėvynė“ dideliame bulvių lauke buvo įsikūręs piktas šeimininkas. Mes, vaikėzai, eidavome pas jį vogti obuolių. Kartą patykojęs, pylė iš dvivamzdžio. Tada gavau šratų į sėdmenis. Skaudėjo ir buvo apmaudu!

Kitą kartą mes su broliu, žingeidūs mažyliai, paklydome miškeliuose už sostinės (nūnai ten tęsiasi miesto rajonai). Ant kojų sukelti kareiviai mus bežliumbiančius tesurado naktį ir pristatė tėvams. Žinoma, smarkiai tuomet gavome į kailį… Beje, aršiai mus gynė močiutė.

Tai buvo 1948 – 56 metų pokario laikotarpis. Vėliau visi persikėlėme gyventi į Dūkštą (dabar Ignalinos r.).

Related posts