BŪTIS: SVEIKATA # ANDRIAUS ŠIMKAUS PUSLAPIS <19/75> DIRST: APIE PUTINO UOGAS # 2021 – 01 – 27

BŪTIS: SVEIKATA

ANDRIAUS ŠIMKAUS

19 / 79

DIRST: APIE PUTINO UOGAS

 

2021 – 01 – 27

Putino uogos žiemą

ANDRIUS ŠIMKUS, www.dirst.lt

Sveiki!

 Žiema šiemet – kaip reikiant: senokai tiek sniego bebuvo… 

Bet ne apie tai. Šiandien purčiau sniegą nuo augalų ir pamačiau, kad pas mus putino krūmas dar su uogomis, kurių paukščiai nenulesė.

Kilo mintis pasidalinti informacija apie šių uogų vertingumą.

Patys žiemai turime šių uogų užsišaldę šaldiklyje. Sumalame, sumaišome su medumi ir vartojame. Toks receptas, anot žinovų, – vitaminų ir reikalingų organizmui mineralų šaltinis.

 Įvedę į google paišką ,,putino uogos“, randame įvairių straipsnių su tokiais pavadinimais, pavyzdžiui, ,,Išskirtinė paprastojo putino vertė“, ,,Visagalės putino uogos: nuo nervų, gausaus kraujavimo, galvos skausmo, širdies ligų“, ,,Vaistas nuo šimto ligų: kaip rinkti ir naudoti“, ,,Išskirtinė paprastojo putino vertė“, Putino uogos – sveikatos eliksyras“.

„Liaudies medicina, ypač įvairių slavų tautų, paprastąjį putiną labai vertino: vaisiai (su medumi), trauktinės, sultys ir žiedai buvo vartojami nuo neurozių, kraujagyslių spazmų, sergant hipertonine liga, esant aterosklerozei. Buvo teigiama, kad įvairios augalo dalys mažina karščiavimą, skatina prakaitavimą, gerina atsikosėjimą, pasižymi ir priešuždegiminiu poveikiu.(…)

Rasti dideli kiekiai įvairių biologiškai aktyvių junginių, pasižyminčių stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, o tai užtikrina puikias galimybes šiems vaisiams panaudoti. Savo verte putinų vaisiai nenusileidžia vertingiausioms mūsų miškų ir sodų uogoms. Prinokusiuose vaisiuose yra apie 8% cukrų, apie 1,6% organinių rūgščių, iki 70 mg% askorbo rūgšties, rasti išskirtiniai kiekiai įvairių fenolinių junginių, karotinų, pektinų ir kitokių medžiagų. Vaisių išspaudose taip pat lieka dideli kiekiai biologiškai aktyvių junginių, kuriuos mokslininkai siūlo išskirti ir gaminti funkcinius ingredientus bei maisto priedus.(…)

Vertinantys saldžias ir aromatingas uogas paragavę putino vaisių gali nusivilti: jie rūgštoki, dažnai kartūs ir turi specifinį kvapą.“(…)

ŠALTINIS 

Geros sveikatos visiems,

Andrius 

Related posts