BŪTIS: SENJORŲ DIENOS / KELININKAI / KŪRYBA # JUOZO STEPANKEVIČIAUS PUSLAPIS <7/20> PRISIMINIMŲ AIDAI APIE KELIUS XI # 2021 – 02 – 16

BŪTIS: SENJORŲ DIENOS / KELININKAI / KŪRYBA

JUOZO STEPANKEVIČIAUS

7/20

PRISIMINIMŲ AIDAI APIE

KELIUS XI

JUOZAS STEPANKEVIČIUS, www.dirst.lt

2021-02-16

♦♦

Tiktai keliai suartins žmones,

Tik per kelius sugrįžta toluma!

2006 – 05 – 06 

1992 m. Susisiekimo ministerijoje pradėtas privatizuoti kelių statybos valdybų turtas. Beje, Vievio kelių statybos valdyba Nr. 6. buvo pervadinta į Vievio valstybinę kelių tiesimo įmonę (VKTĮ).

Iš pradžių iki 5 proc. turto galėjo išsipirkti įmonės dirbantieji. Vėliau Trakų rajono savivaldybė dėl jos turto privatizavimo paskelbė konkursą. Tada akcijas galėjo pirkti, kas tik norėjo: ne tik kelininkai, bet ir visiškai pašaliniai asmenys. Tokiu būdu išpirkta 54 proc. vertybinių popierių, o valstybei liko 46 proc.

Šitaip tapome akcine bendrove. Išsirinkome pavadinimą AB “Kelda”.

Papildomai patikrinus AB turtą, paaiškėjo, jog dar likę apie 300 000 rublių vertės turto. Turiu omenyje tuo laiku nebaigtus statyti objektus: mechanines dirbtuves ir gelžbetonio gamybos cechą. Už tą sumą buvo atiduotas įmonės administracinio pastato II aukštas, dalis buitinių patalpų ir garažas su katiline, o kiek vėliau ir visas kiemas, buitinių patalpų I aukštas, kai kurie mechanizmai.

1993 m. lapkričio 03 d. įkurta valstybės įmonė “Automagistralė”, kuri iš pradžių prižiūrėjo AB “Kelda” priklausiusį autostrados Vilnius – Kaunas 10 – 64,2 km ruožą, o vėliau jį iki Kauno, kelių Kaunas – Klaipėda ir Vilnius – Panevėžys atitinkamus barus. 1998 m. gegužės 1 d. VĮ buvo perduota eksploatuoti visa Vilnius – Klaipėda automagistralė nuo 10 km iki 311 m, o pabaigus statyti ir transporto arterijos Vilnius – Panevėžys 140 km.

Pirmuoju VĮ “Automagistralė” direktoriumi tapo anksčiau AB “Kelda” vyriausiuoju inžinieriumi dirbęs Vladislovas Molis.

Bus daugiau

Related posts