BŪTIS: SVEIKATA # ROMUALDO ČERNECKIO P.<91/202> DIRST: APIE ŠIRDIES IR KRAUJAGYSLIŲ SISTEMOS LIGAS # 2021 – 03 – 15

BŪTIS:SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO 

91/202

DIRST: APIE ŠIRDIES IR KRAUJAGYSLIŲ

SISTEMOS LIGAS

Paruošė ROMUALDAS ČERNECKIS, www.dirst.lt

2021 – 03 – 15

Šaltinis:

Širdies ir kraujagyslių sistemos ligos

Širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirties priežastis Europoje. Medikai skaičiuoja, kad dėl širdies ir kraujagyslių ligų mirštama dažniau nei dėl visų vėžio formų kartu paėmus, t. y. 17,5 mln. gyvybių per metus. Manoma, kad 2030 m. šis skaičius gali išaugti iki 23 mln. mirčių per metus.

Širdies ir kraujagyslių ligos – didelė įvairių ligų grupė, kurios dažniausiai pasireiškia ūmia forma. Pačios dažniausios yra išeminė (koronarinė) širdies, miokardos infarktas ir galvos smegenų insultas. Daugumos širdies ir kraujagyslių ligų galima išvengti, tačiau reikia žinoti, įvertinti ir vengti rizikos veiksnių:

-Hipercholesterolemija – cholesterolio kiekio padidėjimas organizme. Itin pavojingas mažo tankio (MTL) cholesterolio padidėjimas, kadangi jis skatina aterosklerozės ir trombų formavimosi procesus.

-Arterinė hipertenzija – aukštas arterinis kraujo spaudimas (AKS) skatina aterosklerozės atsiradimą ir progresavimą, kairiojo širdies skilvelio hipertrofiją, pagreitina širdies nepakankamumo vystymosi procesus, padidina miokardo infarkto, insulto tikimybes.

-Cukrinis diabetas skatina aterosklerozės atsiradimą.

-Rūkymas stipriai padidina širdies ir kraujagyslių ligų pavojų. Žinoma, tai priklauso nuo surūkomų cigarečių kiekio per dieną ir rūkymo „stažo“:

-Toksinai pažeidžia endotelį (kraujagyslių paviršius);

-Rūkymas sumažina didelio tankio (DTL) cholesterolio kiekį, kuris pasižymi apsauginėmis – antiaterogeninėmis – savybėmis;

-Nikotinas skatina skatina kraujagyslių susitraukimą (vazokonstrikciją);

-Tabakas didina kraujo klampumą, todėl didėja trombų formavimosi tikimybė;

-Rūkymas skatina širdies ritmo dažnumo sutrikimus (aritmijas).

-Paveldimumas – jeigu šeimoje (tėvai, broliai ar seserys) sirgo širdies ligomis, patyrė miokardo infarktą ar insultą, yra didelė tikimybė, kad liga bus paveldima, t. y. asmuo turės komplikacijų susijusių su širdies ir kraujagyslių sistema, IŠL.

-Socialinė anamnezė – dideli ir svarbūs pokyčiai gyvenime, kurie sukelia daug streso, pvz. darbo ar gyvenamosios vietos keitimas. Medikų teigimu, šis veiksnys padidina širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę net 2-3 kartus.

Bus daugiau

Related posts