I.: PRAKTINĖS ŽINIOS/SVEIKATA # R.Č./DIRST.LT P.<6100> D.: APIE VITAMINŲ TRŪKUMĄ ŽIEMĄ II # 2023-01-06

I.: PRAKTINĖS ŽINIOS/SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO

 

6100

D.: APIE VITAMINŲ TRŪKUMĄ ŽIEMĄ II

PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS

2023-01-06

Šaltinis: 2023 METŲ KALENDORIUS

KOKIO VITAMINO DAŽNIAUSIAI TRŪKSTA ŽIEMĄ

II

Sausa ir pleiskanojanti oda. Trūksta vitaminų A ir E, pantoteno rūgšties, biotino. Labai naudingos alaus mielės ir daiginti kviečių grūdai.

Šąlančios kojos. Kojos gali šalti dėl galūnių kraujotakos sutrikimų. Vitaminas E ir niacinas (kitaip dar vadinama nikotino rūgštis, arba vitaminas B3) padės tai sureguliuoti.

Taip pat gali būti kita priežastis – skydliaukė gamina per mažai hormono tiroksino, sutrinka energiniai organizmo procesai. Gydytojas gali patarti naudoti jodo preparatus.

Bendrai savijautai pagerinti tinka vitaminas D. Trumpos dienos – neišvengiamas žiemos reiškinys. Mums trūksta saulės šviesos. Vienas iš svarbių ultravioletinių saulės spindulių poveikių – vitamino D susidarymo skatinimas. Kadangi mes šiltai rengiamės ir dengiame visą kūną, jaučiamas UV spindulių trūkumas, o dėl jo nepakankamai pasigamina vitamino D organizme. Kadangi saulės vaistinėje nenusipirksime, galime panaudoti kitą vitamino D šaltinį – maisto papildus. Žuvų taukai – vienas turtingiausių vitamino D šaltinių.

(B. d.)

##

##

Related posts