Globalizacija: JAV ir Kinija ruošiasi prekybiniam karui?

Romualdas Černeckis  

Globalizacija: JAV ir Kinija ruošiasi prekybiniam karui?

Susikirtus JAV ir Kinijos interesams prekybos srityje, stiprėja abiejų šalių priešprieša…

JAV kirtis kinams

Balandžio pradžioje Amerikos prekybos rūmai pateikė 1300 kinų prekių sąrašą, kurioms galimai bus įvesti importo muitai. Jame, pavyzdžiui, numatyti 25 proc. tarifai aviacijos, automobilių gamybos, įvairių rūšių plieno produkcijai. Taip pat ten įrašyti vaistai, medicinos įranga, duonos kepimo krosnys, atsarginės dalys fenams ir vandens šildytuvams.

Pasak JAV valdžios, galimi naujieji muitai tik minimaliai paveiktų amerikiečių ekonomiką. Anot jos, pretekstas šitaip pasielgti – tai atsakymas į Kinijos atitinkamus pažeidimus intelektinės nuosavybės teisių srityje. Išankstiniais paskaičiavimais, dėl tų muitų Kinija kasmet netektų apie 50 milijardų dolerių.

Tiesa, Baltieji rūmai neskuba įvesti tarifų ir tuo pradėti prekybos karą su Pekinu. Amerikiečių administracija gegužės 15 – ją minimu klausimu dar tarsis su šalies stambiojo verslo atstovais, o tik po to priims galutinį sprendimą.

Pekinas: jeigu pradės, Kinija kausis žūtbūtinai

Pekinas atsakė, kad jeigu JAV pradės, tai Kinija kausis žūtbūtinai. Šalis kreipėsi į visus Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) narius ragindama pasipriešinti tokiam JAV protekcionizmui.

Pasak kinų, numatomų priemonių sąrašas sąmoningai bei grubiai pažeidžia PPO pagrindinius principus. Tad jie numatę simetriškai atsakyti į bet kuriuos grasinimus bei imtis visų būtinų priemonių savo interesų apsaugai.

…Netrukus Kinijos centrinė televizija paskelbė apie numatomą 25 – procentinį muitų įvedimą JAV 106 pavadinimų prekėms. Tai atsakas į minėtus amerikiečių veiksmus.

Be to, Pekinas pažymėjo, jog ketinimai bus įgyvendinti, kai savo sumanymus realizuos amerikiečiai.

JAV  grasina toliau…

JAV prezidentui Donaldui Trampui nepatiko tokia Kinijos reakcija. Tad Prekybos rūmų valdybai jis nurodė išanalizuoti papildomų tarifų įvedimo galimybes 100 mlrd. dolerių sumai.

Kas toliau?…

Related posts