Pasaulį sukrėtė brutalus žurnalisto D. Hašogio nužudymas

Tarptautinių ir krašto įžvalgų skyrelio vedėjas Giedrius Grabauskas (Kaunas)

Pasaulį sukrėtė brutalus žurnalisto D. Hašogio nužudymas 

Rubrika   KUR?    KAS?    KADA?

Pasaulio visuomenę sukrėtė Saudo Arabijos opozicinio žurnalisto Džamalo Hašogio likimas. Spalio pradžioje jis buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Turkijoje. Tačiau tai iškilo į viešumą tik spalio 15 – ją, o esminės šio šiurpaus nusikaltimo detalės išaiškėjo spalio 18-25 d.

60 -metis žurnalistas į minimą konsulatą Stambule įžengė spalio 2 d. 13 val. Iki pastarojo jį kartu su 35 –erių metų sužadėtine Chatidža Džengiz pavežė bičiulis. Abudu ėjo įdiplomatinę įstaigą, tačiau apsauga jos neįleido, ir sužadėtinė liko lūkuriuoti netoli pastato. Laukė ilgai, o 17 val., kai pasibaigė darbo laikas, sunerimusi nuėjo teirautis konsulato apsaugos, kur yra jos mylimasis. Ch. Džangiz atsakė, jog D. Hašogis jau seniai išėjęs.

Spalio 3 d. žurnalisto sužadėtinė ir keli jo draugai padavė pareiškimus į Turkijos policiją dėl paslaptingo D. Hašogio dingimo. Pareigūnams pradėjus tyrimą Saudo Arbijo konsulato darbuotojai nebuvo linkę bendrauti, tik visą laiką kartojo, jog ieškotas asmuo apie valandą praleidęs pastate, o vėliau neva išėjo.

Bet policininkai pradėtą darbą tęsė. Spalio 15 d. jų atstovai pareiškė turintys duomenų apie tai, jog konsulato patalpose žurnalistas buvo mušamas, po to jam nukirsti pirštai, galva. Be to, pareigūnai nustatė, kad spalio 2 d. ryte iš Saudo Arabijos į Stambulą atvyko 15 slaptosios tarnybos darbuotojų, kurių misijos tikslas buvo susidoroti su opoziciniu žurnalistu. Tos dienos vakare atvykėliai išskrido atgal į savo šalį.

Spalio 20 – ją Saudo Arabijos valdžios atstovai pareiškė, jog D. Hašogis neva žuvo per nelaimingą atsitikimą, kai konsulate susimušė su keliais asmenimis.Tądien policijos darbuotojai netoli anos įstaigos esančioje konsulo rezidencijoje, sename šulinyje, rado žurnalisto palaikus. Kūnas faktiškai buvo sukapotas dalimis-nukirstos galva, rankos, kojos.

Nužudytasis kilęs iš įtakingos giminės. Jo dėdė milijardierius A.Hašogis žinomas kaip vienas iš stambiausių ginklų prekeivių. Nuo 2014 m. žiniasklaidos atstovas žinomas kaip ryškus Saudo Arabijos valdžios kritikas įvairiais klausimais, ypač dėl tos šalies armijos įsikišimo į Jemeno karus, dėl pernelyg aršios pozicijos Kataro ir Irano atžvilgiu.

Turkijos prezidentas R. Erdoganas pareiškė:  ,,Barbariškas Džamalo Hašogio nužudymas –tai didžiulė  purvina dėmė ant Saudo Arabijos valdžios munduro“. Išties visa ši istorija sukrėtė pasaulį. Palyginus su paslaptinga Skripalių apnuodijimo istorija įis faktas primena tikrą viduramžišką išpuolį. Juk apsinuodiję Skripaliai pagijo ir puikiausiai dalija interviu, džiaugiasi gyvenimu. Tuo tarpu drąsus opozicinis Saudo Arabijos žurnalistas buvo užpultas ir žiauriai nužudytas, su juo susidorota tiesiog konsulate.

Štai ir iškyla klausimas: kaip reaguoti į tokius atvejus, kai XXI amžiuje dar veikia viduramžiški žiaurūs papročiai?

Related posts