BŪTIS / SVEIKATA: DIRST: ABEJONĖS DĖL KARANTINO # 2020 – 05 – 14

BŪTIS / SVEIKATA 

DIRST: ABEJONĖS DĖL

KARANTINO

ANDRIUS ŠIMKUS,  (Vievio meno mokykla, akordeono mokytojas) 

2020 – 05 – 14

Sudomino G. Chomentausko pastebėjimai

 Kažkas keisto įvyko Lietuvos televizijoje, kai 2020 – 05 – 11 laidoje ,,LRT forumas“ pasaulinės koronaviruso psichozės akivaizdoje dalyvavęs Lietuvos psichologas, psichoterapeutas, socialinių mokslų daktaras Gintaras Chomentauskas išsakė ne įprastą gąsdinančią informaciją, o logikos dėsniais pagrįstus pastebėjimus.

Kaip viena mano kolegė pasakė: ,,Karantinas tai karantinas, bet proto režimo niekas gi nepaskelbė“…

Taigi įdėmiai klausiausi specialisto nuomonės šia iškilusia aktualia tema ir perteikiu kai kurias jo mintis.

Anot G. Chomentausko, į susidariusią situaciją dirstelėjus kritiniu žvilgsniu – gaisro arba nebuvo, arba jis jau seniai baigėsi. Juk oficialioji statistika rodo: iš trijų milijonų gyventojų teturime mažiau nei tūkstantį asmenų, kurie serga COVID – 19. Vadinasi, vienas iš trijų tūkstančių šiuo metu tegali būti ligos nešiotojas.

Ir kam gi tada į tą žvirbliuką šauti iš patrankos, ir kam gi tą vaiko uždegtam degtukui prilygstantį gaisrą malšinti su gaisrinėmis mašinomis griaunant ir laužant stogą?

Psichoterapeuto, socialinių mokslų daktaro žodžiais tariant, tikimybė realiai užsikrėsti koronavirusu maža, ženkliai menkesnė nei susirgti tuberkulioze, kuri Lietuvoje gana paplitusi. Pritaikytos priemonės – dramatinės. Tiesa, jis, gydytojas, psichologiškai suprantąs, jog kartą pradėjus važiuoti atitinkamais bėgiais labai sunku sustoti, kad galimai perlenkta lazda ir reikia stabdyti, bet pabaigus reikalą būtų mirčių. Ką kritikuotų?

Tačiau kaltinančių balsų jau pasigirsta ir iš medikų, tų, kurie rūpinasi lėtinėmis ligomis sergančiais žmonėmis. Kaip padėti tokiems asmenims namuose, kurie negali atvykti į gydymo įstaigą, o šios gydytojui uždrausta važiuoti pas ligonį.

Televizijos laidos dalyvis paaiškino, kodėl visa tai perdėta: juk epidemija neskelbiama, kai serga vienas žmogus iš trijų tūkstančių. Tai, kad kažkur siaučia neganda, gali reikšti, jog tas baisumas yra lokalus, o mes elgiamės taip, tarsi būtume Italijos šiaurėje arba Prancūzijoje, arba kažkurioje kitoje labai pavojingoje vietoje. Pasak jo, esame kitoje teritorijoje su kitokiu gyventojų tankumu, gyvename Europos nuošalėje, į kurią tas virusas užklydo, pasivaikščiojo, kažkiek žmonių pasiėmė. Žinoma, labai blogai, kad taip atsitiko, bet kiekis yra niekingai mažas.

Jis atkreipė dėmesį į dar vieną dalyką – nuo COVID – 19 mirė maždaug vienas procentas susirgusiųjų, o tai mažiau negu 1% nuo visų užsikrėtusiųjų per koronaviruso pandemijos laikotarpį. Iškyla aštrus klausimas: kur susirūpinimas kitais susirgimais, pavyzdžiui, infekcinėmis ar lėtinėmis ligomis? To nėra.

„LRT forumo“ pašnekovo nuomone, šalyje sukurtas emocijas skatinantis serialas, daugeliui keliantis nerimą, verčiantis kažką daryti, bet faktinio pagrindimo tam Lietuvoje lyg ir mažoka.

Dr. G. Chomentauskas laidoje papasakojo ir daugiau įdomių dalykų. Antai sakė, jog būtų užtekę uždaryti sienas, bet žmonėms leisti gyventi laisvą, normalų gyvenimą…

Rekomenduoju pažiūrėti visą laidą.

Šaltinis https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000107814/lrt-forumas-ekspertai-i-pandemija-ziuri-kaip-i-gaisra-sis-prislopintas-bet-zariju-liko

Related posts