BŪTIS: SENJORŲ DIENOS / KELININKAI / KŪRYBA # JUOZO STEPANKEVI2IAUS PUSLAPIS <3> ŠIAURĖS IR BALTIJOS ŠALIŲ MUZIEJAI – DRAUGYSTĖS TILTAI (Tęsinys. Pradžia 2020 – 07 – 04) # 2020 – 10 – 17

BŪTIS: SENJORŲ DIENOS / KELININKAI / KŪRYBA

JUOZO STEPANKEVIČIAUS

3

ŠIAURĖS IR BALTIJOS

ŠALIŲ MUZIEJAI –

DRAUGYSTĖS TILTAI

(Tęsinys. Pradžia 2020 – 07 – 04)

2020 -10-17

♦♦

Vėl seminaras Latvijoje

2013.09. 11-14

Prie Latvijos kelių muziejaus

 Kaip ir kiekvienų metų rudenį, rugsėjo 11–14 d., Šiaurės ir Baltijos šalių kelių muziejaus vadovai susitiko bendrame seminare. Šį kartą vėl Latvijoje. Šeimininkai pasveikino svečius, supažindino juos su naujienomis savo muziejuje ir Latvijos istoriniais keliais. Seminaro dalyviai buvome palepinti gamta, oras vasariškai buvo šiltas ir saulėtas, todėl ir seminaras apskritai buvo sėkmingas.

Lankydamiesi Šlokenbeke Tarptautinio susitikimo dalyviai pristatė susirinkusiems naujienas savo valdomuose muziejuose. Beveik kiekvienoje šalyje planuojami pokyčiai tiek statant muziejų ekspozicijas, tiek statant naujus muziejaus pastatus.

Pavyzdžiui, Suomijos ir Lietuvos muziejai ketino išplėsti savo parodas, pastatydami naujus pastatus savo reikmėms, o švedai perkėlė muziejų į Gelevio geležinkelio muziejų, 120 km į rytus nuo ankstesnės jo vietos Borlange, taip susidarydami galimybę lankytojams paruošti naujus eksponatus, demonstruojančius eismo vyksmą Švedijos keliuose nuo XX a. pradžios iki XX a. vidurio. Estai taip pat rengė naują ekspoziciją, kuri pakeitė buvusią nuo 2005 m., Senojo pašto pastate.

Norvegijos kelių muziejaus pasakojo apie vis dar rengiamą naują parodą, kurią planavo atidaryti kitų metų gegužę. Tik Islandijos muziejus dar neturėjo tolimų planų pertvarkyti savo muziejų, tačiau, nepaisant to, lankytojų skaičius kiekvienais metais ir toliau jame auga.

Seminaro dalyviai plaukia plaustu Gaujos upe Ligatnėje

Gerą idėją pateikė Lenkijos kelių muziejus. Jų eksponatuose naudojama daug originalių daiktų, statybos ir priežiūros technikos, taip pat konkretūs kelių darbai, pavaizduoti ant manekenų ir maketų. Visi tikėjosi išvysti šiuos eksponatus po metų, nes kitas kelių muziejaus darbuotojų susitikimas numatytas 2014 metais Lenkijoje.

Latviai taip pat turėjo ką papasakoti apie tai, ką nuveikė. O nuveikta buvo daug – išleista knyga „Latvijos sausumos keliai 1919–1940“, naujas muziejaus bukletas, įkurta muziejaus internetinė svetainė, pradėti archeologiniai tyrimai numatyto naujojo muziejaus pastato vietoje.

Lankytojai aplankė ne tik Kelių muziejų, bet ir Rygos automobilių muziejaus parodas, taip pat aplankė Turaidą pakeliui į tiltą per Lorupės vagą ir Siguldos tiltą. Jaudulį sukėlė ekskursija po sovietinius Ligatnės bunkerius ir Gaujos sankryža su vienintele perėja Baltijos šalyse, kurią srauto jėga perkelia iš kranto į pakrantę. Svečiai buvo ypač patenkinti ir sujaudinti, nes buvo perskaitę ir matę tokio tipo pervažų paveikslėlius, tačiau dar nebuvo išbandę.

Pasibaigus susitikimui, dalyviai nusprendė tęsti bendrą leidinį kelių istorijos tema ir pradėti rengti kelių muziejaus bendradarbiavimo istoriją, nes tai buvo dvyliktasis susitikimas.

Šis seminaras tapo įsimintinu ir Vievio kelių muziejaus direktoriui Juozui Stepankevičiui, kuriam šiame susitikime buvo įteiktas Baltijos kelių asociacijos įsteigtas Sertifikatas už įžymius pasiekimus Šiaurės ir Baltijos šalių kelių muziejų bendradarbiavime.

(Bus daugiau)

Related posts