BŪTIS: SVEIKATA # ROMUALDO ČERNECKIO P.<155/266> DIRST: APIE MIRTINGUMĄ LIETUVOJE NUO ŠIRDIES IR KRAUJAGYSLIŲ LIGŲ # 2021 – 04 – 24

BŪTIS: SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO 

155/266

DIRST: APIE MIRTINGUMĄ

LIETUVOJE NUO ŠIRDIES IR

KRAUJAGYSLIŲ LIGŲ

Paruošė ROMUALDAS ČERNECKIS, www.dirst.lt

2021 – 04 – 24

Nors šiuo laikotarpiu žiniasklaidoje daugiausia dėmesio skiriama pasaulinei COVID-19 pandemijai, nevalia pamiršti, jog nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuvoje miršta ir mirs daug daugiau nei nuo virusinės infekcijos. Jau daugelį metų situacija Lietuvoje yra liūdna, kas antras žmogus miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų – miokardo infarkto, insulto ir kitų širdies bei kraujotakos sistemos ligų.

Kaip žinia, Lietuvoje mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų yra triskart didesnis nei Europos Sąjungos vidurkis: kismet nuo šių ligų respublikoje miršta net 22 tūkstančiai žmonių.

Namuose karantino metu leidžiamą laiką gyventojai kviečiami išnaudoti prasmingai – prisijungti prie internetu nemokamai transliuojamų kardiotreniruočių ir taip sustiprinti savo širdį.

Pagrindinė priežastis, kodėl Lietuvoje stebimas didelis mirštamumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, – nepakankamas dėmesys savo sveikatai. Mes vis dar sunkiai prisijaukiname taisyklingą mitybą, turime žalingų įpročių, nesuvokiame fizinės kultūros svarbos, nekreipiame dėmesio į „tyliuosius“ žudikus – aukštą kraujo spaudimą bei didelį cholesterolio kiekį kraujyje.

Įdomius duomenis, kad ir ankstesnius, skelbė Euroblogas.lt (2020 – 09 – 30). Anot jo, “Eurostat” statistika rodė, kad Lietuvoje priskaičiuojamos 5 362  mirtys nuo širdies ligų vienam milijonui gyventojų.

Vidutiniškai ES nuo šių ligų miršta keturis sup use karto mažiau – 1 194 asmenys milijonui gyventojų.

Related posts