I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA # ROMUALDO ČERNECKIO P. <1410> DIRST: JEI KRAUJUOJA IŠ NOSIES III # 2022-6-13

I.: PRAKTINĖS ŽINIOS / SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO

1410

DIRST:  JEI KRAUJUOJA IŠ NOSIES III

2022 – 06 – 13

ŠALTINIS:

2022 METŲ KALENDORIUS

Kartais, prieš staiga prapliumpant kraujui iš nosies, skauda galvą, ūžia ausyse. Tai vegetodistonijos požymiai. Dauguma vaikų sunkiai pakelia staigius oro pokyčius, jų arterinis kraujospūdis taip pat staiga keičiasi, kraujagystės tai išsiplečia, tai susitraukia, jų sienelės neatlaiko ir trūksta… Jeigu vaikui, prieš prasidedant kraujavimui, skaudėjo galvą, o kraujas bėga su vandeningomis išskyromis – vadinasi, jūsų atvejis kaip tik toks.

Mergaitės, kai prasideda hormonų pertvarka, gali kentėti dėl vadinamojo kraujavimo pakaitalo. Ir nosies, ir lyties organų audinys yra vieno tipo. Jis vadinamas kaverniniu audiniu. Jei žiūrėtume į jį per mikroskopą, pamatytume labai tankų kraujagyslių rezginį. Kai prieš prasidedant mėnesinėms kraujas suplūsta į lyties organus, pritvinksta ir kaverniniai nosies audiniai, tad jų kraujagyslės persipildo kraujo, kartais neišlaiko ir trūksta – tuomet iš nosies ima bėgti kraujas.

Paprastai, kai nusistovi menstruacijų ciklas, šios problemos mergaitėms baigiasi, tačiau vis tiek vertėtų apie jas pasikalbėti su endokrinologu ir ginekologu.

Kraujavimo iš nosies priežastis gali būti ir permainingi orai. Esant tokioms sąlygoms, padaugėja sergančiųjų ūmiomis kvėpavimo takų infekcijomis, o virusai veikia kraujagyslių sieneles, jos tampa trapesnės, todėl padidėja kraujavimo tikimybė.

(2022-05-06 tęsinys, b. d.)

Related posts