I.: PRAKTINĖS ŽINIOS/SVEIKATA # D.: APIE HIRUDOTERAPIJĄ – GYDYMĄ DĖLĖMIS I # RED.P.<8245> 2023-08-15

I.: PRAKTINĖS ŽINIOS/SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO

 

(RED.P.)

8245

D.: APIE HIRUDOTERAPIJĄ – GYDYMĄ DĖLĖMIS

I

PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS

2023-08-15

Šaltinis: 2023 METŲ KALENDORIUS

HIRUDOTERAPIJA – GYDYMAS DĖLĖMIS

I

Dėlių terapija taikoma tūkstančius metų. Šiais laikais ji priskiriama natūraliajai medicinai ir atliekama vis dažniau. Nuo kokių negalavimų gelbsti hirudoterapija?

Kodėl dėlės?

Šios kraujasiurbės gyvena gėlame vandenyje. Jos turi specialius siurbtukus, kuriais praduria odą ir išskiria biologiškai aktyvią medžiagą (hirudiną), o ši neleidžia kraujui krešėti. Taip gali prisiurbti dešimteriopai daugiau kraujo, negu pačios sveria. Būtent dėl hirudino dėlės tinka terapijai. Į kraujotaką patekęs hirudinas padeda ištirpinti kraujagyslėse susidariusius krešulius ir suskystinti viso organizmo kraują.

Kai kurie natūropatai tvirtina, kad sulaukus 50 – ies reguliariai taikant dėlių terapiją galima išvengti mirtinų ligų infarkto ir insulto.

Dėl hirudoterapijos aktyvėja kraujo mikrocirkuliacija, gerėja audinių aprūpinimas deguonimi ir maistinėmis medžiagomis, ištirpinami krešuliai ir nesusidaro naujų, mažėja uždegimas, iš kraujo valomi toksinai, stiprėja imunitetas.

Hirudoterapijos seanso metu, atsižvelgiant į paciento būklę, gali būti uždedama nuo 1-2 iki net 30-50 dėlių. Gydymo kursą paprastai sudaro 5 procedūros. Kursą reikia kartoti kas pusę metų.

Gydomąjį hirudoterapijos poveikį sudaro keli veiksniai: refleksinis, mechaninis ir biologinis. Dėlės dedamos ant probleminių kūno vietų, taip pat aktyvių organizmo taškų, kur atliekama ir akupunktūra. Tai didina procedūros veiksmingumą. Dėlės kraujotakai daro tik mechaninį poveikį: kraujas išsiurbiamas, taip pat vėliau nuteka iš žaizdos. Trečia – dėlės į kraujotakos sistemą prileidžia biologiškai aktyvaus seilių sekreto.

Dėlės įkandimas nesukelia didesnio diskomforto nei uodo gėlimas. Jaučiamas silpnas dilginimas ar gėlimas. Tai trunka ne ilgiau 5-10 min., paskui dėlė pradeda siurbti kraują ir nemalonūs pojūčiai nuslopsta. Pasisotinusi nukrinta pati arba nuimama hirudoterapeuto.

Procedūrą rekomenduojama kartoti du sykius per metus – pavasarį ir rudenį. Svarbu žinoti, kad kelias dienas po terapijos, gyjant dėlių paliktoms žaizdelėms, negalima eiti į baseiną ar sporto salę. 3 dienas nevalia gerti aspirino ir bent savaitę – orfarino.

##

(B. d.)

Related posts