XX jubiliejinis Sauliaus Bauro bėgimas iš Elektrėnų į Trakus

Romualdas Černeckis 

XX jubiliejinis Sauliaus Bauro bėgimas iš Elektrėnų į Trakus

Su neįgaliuoju lengvaatlečiu Sauliumi Bauru pažįstami jau seniai. Ne pirmi metai aprašau ir jo aktyvią sportinę būtį…

Šįkart – apie Sauliaus XX jubiliejinį bėgimą iš Elektrėnų į Trakus, skirtą Juodojo kaspino dienai paminėti.

 XX – me jubiliejiniame bėgime

Rugpjūčio 25 – ąją S. Bauras tradiciškai sėkmingai įveikė įprastinę kasmetinę 33 km trasą Elektrėnai – Vievis – Trakai. Kaip iranksčiau, jis- šio XX jubiliejinio renginio iniciatorius.

10 val. nuo Elektrėnų kultūros centro startavusį bei nuotolį vėl pasiryžusį įveikti sportininką kartu su kitais įvairaus amžiaus bėgikais palydėjo, palinkėjo viso ko geriausio vietos savivaldybės vadovai, sporto atstovai. Artėjant 11 val. Vievyje apie 20 proginės priemonės dalyvių, kuriems pakeliui truputį pakrapnojo lietutis, pasitiko bei pavaišino gaiviais gėrimais šio miesto kultūros centro direktorė Audronė Stepankevičiūtė, kiti darbuotojai, pašokusios jaunosios šatlikėjos. Tarp pasiekusiųjų tarpinę poilsio vietą buvo jau po kelių dienų 57 – metį švęsiantis Juozas Gudeliūnas (Beižionys) bei jauniausia elektrėniškė vienuolikmetė Regvita Gackaitė, Elektrėnų sporto centro lengvosios atletikos treneris Andrius Valatkevičius.Truputį pailsėję, bėgikai, prie kurių prisijungė ir keletas vieviečių, pasuko Trakų link. Tikslą jie pasiekė apie 13 val. Ten elektrėniškius pasitiko Trakų rajono savivaldybės valdžios bei kūno kultūros ir sporto centro žmonės, kurie paminėjimo dalyvius pagerbė ir pamaitino.

Vėliau Saulius papasakojo, kad oras bėgti netrukdė. Šį kartą trasoje jį nelydėjo atžalos Mindaugas bei Marius, bet šalia visą laiką buvo 8 bendraminčiai. Kaip sakė, prieš renginį treniravosi pasiekdamas Vievį, Pastrėvį, Laičius, Mastenius (Elektrėnų sav.).

Apie S. Baurą

Tai neįgalusis sporto entuziastas, tolimųjų nuotolių bėgikas, turintis daug respublikinių bei aukštesnio lygio apdovanojimų. teigiantis, jog sportas yra jo priprastas gyvenimo būdas, kadangi besitreniruojąs daugiau nei dvidešimt metų.

Lengvąją atletiką jam pasirinkti padėjęs tuometinės Elektrėnų savivaldybės sporto mokyklos (ESSM) irklavimo treneris Anatolijus Galavač. Beje, už paramą šiame reikale jis taip pat dėkingas mamai, savivaldybei, buvusiai Elektrėnų seniūnijos specialistei Nijolei Vlasinkienei, Valdui Škadauskui bei kitiems vietos sporto veikėjams.

Ankstesniais metais duodamas interviu Saulius minėjo, kad kelias savaites svečiavosi kaime Lvovo srityje (Ukraina) pas pusseserę Andželą kur besiruošdamas bėgimui į Trakus įveikdavęs po 15 kilometrų.

Besidalindamas prisiminimais viename iš daugelio pokalbių jis pateikęs žinių, kad jau vaikystėje sportavęs. Pirmąjį medalį gavęs besimokydamas penktojoje klasėje tuomet vykusiame Pabaltijo tarpmokyklinio stalo teniso čempionate. Tai vaikui paliko didžiulį įspūdį – mat dėl pirmos vietos kovojęs apie dvi su puse valandas.

Bet pašnekovas ne kartą akcentavęs, jog ypač mėgo lengvąją atletiką (bėgimą). Būdamas šešerių septynerių metų, kai vasarą gyvendavęs pas močiutę kaime, 2 – 3 km nubėgdavęs į parduotuvę parnešti maisto ir grįždavęs atgal, nes gyvenvietėje krautuvės tuomet nebuvo. Minimą sporto šaką jam pasirinkti padėjęs to laiko ESSM irklavimo treneris A. Galavač, su kuriuo pirmą kartą susitiko Elektrėnų baseine, kur buvo nuėjęs pasidairyti. Tada minimas sporto specialistas ir pasiūlė treniruotis bėgioti. Verta paminėti, kad Saulius vaikystėje turėjęs nepakrutinamą dešiniąją koją, o dabar galįs laisvai judėti, kadangi užsiimdamas sportu užsiaugino raumenį.

Bauras sakęs, jog jo giminė sportiška. Be to, dažnokai bėgiodavęs kartu su bendraminčiu Algiu Mišiniu apie Elektrėnų marias, abudu tris kartus įveikę nelengvas trasas Austrijos kalnuotose vietovėse.

Ir nūnai elektrėniškis propaguojąs sveiką gyvenimo būdą ir linkįs visiems pastoviai rūpintis savo organizmu, kurį reikėtų tausoti.

Nuotraukos iš mano archyvo:  

Related posts