I.: PRAKTINĖS ŽINIOS/SVEIKATA # RED.P.<6553> D.: APIE DUONOS RIEKELĘ II # 2023-02-18

I.: PRAKTINĖS ŽINIOS/SVEIKATA

ROMUALDO ČERNECKIO

 

(RED.P.)

6553

D.: APIE DUONOS RIEKELĘ II

PARUOŠĖ ROMUALDAS ČERNECKIS

2023-02-18

Šaltinis: 2022 METŲ KALENDORIUS

DUONOS RIEKELĖJE – NE VIEN KALORIJOS II

Joduota ar su sėlenomis. Sveikiausia yra daug augalinių skaidulų turinti duona. Šių skaidulų yra kviečių sėlenose, kvietinėse kruopose, paprasto malimo miltuose. Kartu su augalinėmis skaidulomis iš organizmo pašalinamos kenksmingos medžiagos. Duona su sėlenomis yra mažiau kaloringa, todėl ją galima rekomenduoti tiems, kurie kenčia dėl antsvorio, širdies bei skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimų, taip pat ekologiškai nepalankių regionų gyventojams.

Duona, iškepta be druskos, tinka žmonėms, sergantiems inkstų, širdies ir kraujagyslių ligomis. Kepiniai, turintys papildpmą geležies kiekį, padeda žmonėms, sergantiems anemija. Joduotos duonos reikėtų valgyti tiems, kurių silpna skydliaukė.

Duona, turinti mažiau angliavandenių, tiks asmenims, sergantiems cukriniu diabetu bei norintiems sulieknėti. Beje, diabetikams sveikiausia vartoti duoną, iškeptą iš ruginių bei kvietinių miltų, su sėlenomis, miežių ir grikių miltų mišiniu.

Paprastai priedų dalis duonoje siekia nuo 3 iki 20 proc., o vitaminų ir mineralinių medžiagų – iki 1 procento. Kitaip tariant, suvalgius 100 g sveikos duonos, organizmas gauna 30 proc. vieno ar kito mikroelemento ar vitamino paros normą.

## 

## 

Related posts